Tunnel

OpenVPN – Vad Är Det och Hur Fungerar Det

Innehåll

OpenVPN nämns ofta när det pratas om VPN-tjänster. I den här artikeln går vi igenom vad OpenVPN är för något och hur det fungerar.

Oavsett om du är nybörjare eller en mer avancerad användare, så är det bra att veta grunderna till hur OpenVPN fungerar.

Det kan låta svårt och komplicerat – men vi gör det enkelt och förståeligt.

Vad är OpenVPN

OpenVPN är ett protokoll som programmerades av James Yonan så tidigt som 2001. Det är ett av de mest använda VPN-protokollen idag.

OpenVPN är dels ett VPN-protokoll, men också en mjukvara vars teknologi säkrar sida-till-sida-anslutningar.

I grund och botten är OpenVPNs protokoll ansvarigt för att hantera kommunikationen mellan klient och server. Det vill säga anslutningen mellan klienten (VPN-programmet du använder) och servern (VPN-tjänstens server som du ansluter till).

Protokollet ser till så att anslutningen mellan dig och VPN-tjänstens server är krypterad och säker.

OpenVPN kan använda antingen UDP (User Datagram Protocol) eller TCP (Transmission Control Protocol) för att föra över data mellan klient och server.

TCP och UDP kan beskrivas som ett lager av transportprotokoll. De ser till så att datan förs över genom OpenVPNs säkrade tunnel.

TCP har en funktion som heter felkorrektion. Det betyder att när ett paket har skickats från dig till servern, så väntar TCP på en bekräftelse att paketet kommit fram, innan ett nytt eller samma paket skickas igen.

UDP har ingen felkorrektionsfunktion, vilket gör att UDP är lite mindre stabilt – men mycket snabbare.

Enligt OpenVPN själva, så fungerar deras protokoll bäst med UDP. Många VPN-tjänster använder UDP-protokollet som en standard, men det går för det mesta att ändra i klientens inställningar.

OpenVPN är en öppen källa (open source). Det betyder att ingen äger koden och att andra människor kan se hur protokollet är uppbyggt och därmed förbättra det.

Är OpenVPN säkert

OpenVPN är utan tvekan det säkraste VPN-protokollet idag, vilket också är anledningen till varför så många använder det.

Flera säkerhetsexperter har bekräftat att det är det mest effektiva protokollet för att hålla dig bort från övervakning och hackare.

Eftersom OpenVPNs kod är helt öppen för vem som helst att se, så har många företag och experter granskat och inspekterat koden. Öppen kod stärker pålitligheten och utvecklingspotentialen avsevärt.

OpenVPN och hastighet

Om du har ett bra bredband, så kan du få klart godkända hastigheter med OpenVPN.

Än dock kommer den höga säkerheten och krypteringen på bekostnad av hastigheten. Man får helt enkelt avväga vad man prioriterar mest, hastighet eller säkerhet och anonymitet.

Många använder däremot OpenVPN utan att det påverkar Internethastigheten nämnvärt.

Vi på Teknika.se använder alltid OpenVPN och våra ner- och uppladdningshastigheter är fortfarande mycket bra.

För att förbättra hastigheten kan du se till att du använder UDP-protokollet istället för TCP.

Fördelar och nackdelar med OpenVPN

Det finns alltid två sidor av varje mynt. Med bra, så kommer oftast också något dåligt.

Fördelar

Det finns många fördelar med OpenVPN. Här är en lista på de allra främsta styrkorna.

Robust säkerhet
OpenVPN är väldigt säkert och kan även använda 256-bits krypteringsnycklar. Det gör det nästintill omöjligt för hackare att komma åt dina datapaket för att se vad du gör på Internet. Med andra ord ett fantastiskt skydd mot hackare, övervakning och andra människor som försöker röja din identitet.

Fungerar på flera plattformar
OpenVPN fungerar på väldigt många olika plattformar. Däribland Windows, macOS, Linux, iOS, Android, FreeBSD, openBSD, NetBSD, solaris och routrar.

Kan anpassas
Med OpenVPN så har du stöd för både TCP och UDP, som båda har sina för- och nackdelar. Det gör att du enklare kan anpassa din anslutning utefter ditt Internets kapacitet. Du kan göra anslutningen både stabilare och snabbare.

Stöd för PFS
PFS, Perfect Forward Secrecy, är precis som namnet avslöjar, ett protokoll som gör det svårare för hackare att dechiffrera din data. Du kan köra PFS tillsammans med OpenVPN.

Kostnadseffektivt
OpenVPN är en gratis mjukvara, både för dina datorer och mobiltelefoner.

Öppen kod
Eftersom OpenVPN har en öppen kod, så är det fritt för vem som helst att inspektera och förbättra koden. Det öppnar upp för många möjligheter att ytterligare göra vår säkerhet och anonymitet högre.

Nackdelar

I majoriteten av fallen så väger fördelarna mycket tyngre än nackdelarna. Men, återigen, det beror helt och hållet på vad man prioriterar.

Om du är intresserad och vill använda en VPN, så är chansen stor att du hellre har höga säkerhet och integritet och lite sämre hastigheter, än låg säkerhet och integritet och lite snabbare hastigheter.

Sätta upp manuellt
Att manuellt konfigurera och sätta upp ett OpenVPN-protokoll kan vara ganska svårt på vissa plattformar. Som tur har många VPN-tjänster redan gjort allt det svåra, och allt du behöver göra är att ansluta till klienten.

Förlorad hastighet
Den höga säkerheten och tunga krypteringen, kommer på bekostnad av hastigheten. Det kan hända att anslutningshastigheten försämras ibland.

Kräver tredjepart
För att kunna köra OpenVPN så behöver du en mjukvara från tredjepart.

Andra Artiklar