Proton-VPN

ProtonVPN Recension 2021 – Stort Test

Innehåll

ProtonVPN Recension

Mycket tyder på att ProtonVPN är en av de säkraste och mest genuina VPN-tjänsten på marknaden idag. Deras totala transparens och välutvecklade programvara, gör den till ett riktigt bra val för dig som vill ha maximal säkerhet och anonymitet.

Applikationen är mycket enkel att använda tar upp minimalt med tid för dig som användare. Utan tvekan en de bästa programmen vi testat.

Vi har inte hittat en enda negativ sak med ProtonVPN. Till och med deras hastigheter är över genomsnittet.

Kort och gott: ProtonVPN har allt: säkerhet, anonymitet, snabba hastigheter och en smidig och enkel applikation. Det här är, utan tvekan, en av de bästa VPN-tjänsterna som finn – i varje kategori!


 

Anledningar att köpa:

 • Extremt hög säkerhet
 • Maximal anonymitet
 • Helt transparent företag
 • En av marknadens snabbaste VPN-tjänster
 • Superb VPN-applikation
 • Netflix, SVT Play och BBC iPlayer fungerar
 • Pålitligt
 • 10 anslutningar samtidigt
 • Bra och trevlig kundtjänst
Anledningar att inte köpa:

Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi recenserar produkter här.

ProtonVPN

Bakom ProtonVPN står Proton Technologies AG, som också är kända för det säkra mailsystemet ProtonMail. Företaget är skrivet i Schweiz.

ProtonMail släpptes 2014 och har sedan dess varit en stor hit och anses vara en av de säkraste e-mailklienterna. 2017 släppte man ProtonVPN och 2020 blev deras VPN helt open source.

ProtonVPN specifikationer:
Antal servrar: 1240
Antal länder: 55
Loggar användare: Nej
Netflix USA tillgång: Ja
Krypteringsmetod: AES-256
Uppkopplingar samtidigt: 10 (Beroende på paket)
Killswitch: Ja

Priset för ProtonVPN

ProtonVPN erbjuder väldigt många paket, så att du aldrig behöver betala för mer än vad du använder.

De har dessutom en gratisversion som erbjuder servrar i 3 länder och, i likhet med alla andra paket, har en ”inga loggar”-policy. Vi har däremot fokuserat på deras betaltjänst.

Det finns tre olika paket att välja på: basic, plus och visionary. Du kan antingen betala för varje paket månadsvis, årligen eller vartannat år.

Att betala varje månad är dyrast, om du betalar för ett år så får du 20% rabatt. Betalar du för 2 år framåt, så får du 30% rabatt.

Olika paket hos ProtonVPN

De tre paketen skiljer sig en del vad gäller innehåll, funktion och begränsningar. Här är en snabb genomgång om vad som skiljer.

Basic

 • 2 anslutningar samtidigt
 • Servrar i 43 länder
 • Hög hastighet
 • Inga loggar-policy
 • P2P/BitTorrent support
 • Tillgång till blockerat innehåll
 • Pris: 5€/månad, 4€/månad och 3.29€/månad

Plus

 • 10 anslutningar samtidigt
 • Servrar i 55 länder
 • Högst hastighet (10 Gbps)
 • Inga loggar-policy
 • P2P/Bittorent support
 • Tillgång till blockerat innehåll
 • Adblocker (Netshield)
 • Secure Core VPN (Din Internettrafik passerar flera servrar)
 • TOR över VPN
 • Streamingplattformar support
 • Pris: 10€/månad, 8€/månad och 6.63€/månad

Visionary

 • Innehåller funktioner från plus-paketet
 • ProtonMail Visionary account

Det blir alltså billigare ju längre du binder upp dig.

ProtonVPNs priser är inget utöver det vanliga, men är lite dyrare än sina närmaste konkurrenter i toppen.

Du kan betala med kreditkort, Paypal, Bitcoin och kontant.

I vårt test så köpte vi plus-paketet genom Paypal.

ProtonVPN hastighetstest

Av alla VPN-tjänster vi testat, så har ProtonVPN helt klart varit den som imponerat mest på oss.

När vi använde en inhemsk VPN så försämrades nerladdningshastigheten endast med -33%. När vi anslöt till en svensk server från utlandet, så försämrades nedladdningshastigheten med så lite som -32.7%!

Det är definitivt några av de bästa resultaten vi fått.

Men det som förvånade oss mest var när vi testade hastigheterna från amerikanska servrar. När vi kopplade upp till en av deras servrar i Los Angeles, USA, så försämrades hastigheten med endast -39.8%!

Det är ett enastående resultat och få, om ens någon, VPN kommer ens i närheten av det.

[Om testet: Genom att ladda hem och ladda upp paket mot en server, så har vi, utan VPN, mätt anslutningens hastighet och ping. Detta gjordes tre gånger. De tre resultaten slogs ihop till ett medelvärde.

Efter det har vi genomfört exakt samma test mot exakt samma server, med respektive VPN påslagen. Vi har sedan slagit ihop medelvärdet för varje VPN och jämfört med ursprungsresultaten utan VPN. Vi kan sedan se hur många procent långsammare uppkopplingen är.]

Anonymitet och säkerhet

Av alla VPN-tjänster vi testat, så hör ProtonVPN definitivt till en av de vi har mest tillit för.

Det hela började med ProtonMail, vilket är en krypterad mailklient som är gratis. Hela syftet med ProtonMail är att allt innehåll ska vara privat och krypterat och att du som användare ska vara anonym.

ProtonMail skapades av en grupp forskare från CERN (The European Organization for Nuclear Research). De alla är utbildade forskare och de har hela tiden varit öppna med vilka de är, var de är lokaliserade, kontorens adresser och hur företaget styrs.

Namnen och bakgrunden på de högsta hönsen i Proton Technologies är offentlig information.

Exakt samma affärsmodell används för ProtonVPN. Det vill säga total transparens och öppenhet.

Det här är en kreation skapad av en grupp, i positiv bemärkelse, välutbildade nördar (likt oss själva på Teknika.se) som är helt öppna med allt från applikationens kod, till hur företaget sköts.

Jämför det med VPN-tjänster där man knappt vet vem som äger företaget, var de egentligen befinner sig och vad de sysslade med tidigare.

Tredjepart och myndigheter

ProtonVPN har även rekommenderats av Mozilla, som står bakom den populära webbläsaren Firefox. De menar på att ProtonVPN är en av de säkraste VPN-tjänsterna på marknaden idag.

ProtonVPN har även erhållit bidrag både från den Schweiziska regeringen och Europeiska Unionen. De har med andra ord blivit noggrant synade i sömmarna av den Europeiska kommissionen, innan kunnat tilldelas dessa stipendium.

Vidare så även FN rekommenderat att människor med viktig information i utsatta länder, bör kontakta utredare genom säker kommunikation och nämner då ProtonMail som ett bra alternativ.

Vad erbjuder ProtonVPN för din säkerhet och integritet

ProtonVPN menar på att man har en strikt ”inga loggar”-policy. De skriver att de inte har några loggar om din användning av deras tjänst och heller inte någon metadata som kan kompromissa din anonymitet.

De loggar inte:

 • Vilka webbsidor du besöker
 • Din trafik eller något innehåll av din kommunikation
 • Din ip-adress
 • Hur länge du är uppkopplad till deras servrar
 • Information om var du befinner dig. De spårar heller inte din plats

Alla deras applikationer är dessutom helt open source. Schweiz har även några av världens hårdaste lagar för dataskydd och digital integritet.

Deras applikationer använder OpenVPN och IKEv2 – med starkast krypteringsinställningar.

En sak vi verkligen gillar med ProtonVPN är att de använder Secure Core. Det innebär att din trafik går igenom flera servrar innan den lämnar deras nätverk. Deras Secure Core-servrar opereras på deras egna dedikerade nätverk.

NetShield är deras Adblocker, som filtrerar ut och skyddar dig från malware, blockerar reklam och förhindrar att webbsidor spårar dig och det du gör på Internet.

Utöver digital säkerhet, så har man även varit noga med att säkra servrarna fysiskt också. Deras kritiska infrastruktur i Schweiz befinner sig i en gammal militärbas ett tusen meter under marken.

Även på Island så finns deras servrar i en gammal militärbas.

Alla kritiska serverhallar (exempelvis i Schweiz, Island och Sverige) så har man även skickat sina egna servrar med maximal säkerhet på hårdvarunivå.

I applikationen kan du använda Kill Switch och i ProtonVPN finns även inbyggd support för TOR.

Användarvänlighet

Bland det första vi noterade med ProtonVPN är att deras webbplats är otroligt stilren, enkel och sofistikerad. Den är fri från blinkande knappar, stora kampanj-skyltar och röriga färger. Vilket är något som finns allt-för ofta på VPN-tjänsters hemsidor.

Istället ger ProtonVPN ett väldigt seriöst och professionellt intryck. Vilket går hand i hand med deras affärsidé, metodik och strategi. Det här är en seriös tjänst för människor som vill skydda sitt privatliv och inte enbart vill komma åt Netflix USA.

Hemsidan är lättnavigerad och du kan enkelt se vilka funktioner de erbjuder. Under deras blogg-segment, så finns det massvis av instruktions-artiklar och tips på hur du kan förbättra din säkerhet.

Om du vill lära dig mer om säkerhet på Internet och hur VPN fungerar så kan du, utöver vår egen sida, gå in och läsa där.

Applikationen är en fullträff

ProtonVPNs applikation är helt klart en av de bästa vi testat.

Designen och användarvänligheten är fantastiskt bra. Det är enkelt, snyggt och snabbt. All information du kan tänkas vilja ha är lättillgängligt – även för den som inte är teknisk av sig.

När vi öppnade applikationen för första gången så fick vi erbjudandet att gå en ”tour”, där man snabbt och enkelt visade hur programmet fungerar och vad du kan klicka på.

I menyn så kan du scrolla igenom listan, eller söka, efter det land du vill ansluta till. Du kan sedan klicka på pilen bredvid flaggan, för att se alla servrar som finns tillgänliga.

Du kan då se namnet på servern, i vilken stad den är i och hur belastad den är. Du kan även få information om servern är enbart för de med plus-paketet, samt om det är möjligt att använda torrent på servern.

Under inställningar har du allt du kan tänkas vilja ha. Från att bestämma om ProtonVPN ska starta med Windows, till om Split tunneling ska vara aktiverat eller ej.

När du uppkopplad till en VPN-server så har du hela tiden statistik över din användning. Du kan se hur länge du varit uppkopplad, hur mycket du laddat ner och upp, samt vilka hastigheter du har. Perfekt för de som behöver ha koll på sin Internetanvändning, exempelvis om man betalar för data.

Överlag är det här en av de bästa VPN-applikationerna vi testat. Vi gillar den starkt!

ProtonVPN – Netflix, SVT Play och BBC iPlayer

ProtonVPN skriver på sin webbplats att du har tillgång till Netflix i de flesta länder, däribland USA.

Vidare så skriver man att BBC iPlayer fungerar med ProtonVPN, samt Disney+, HBO Now och Amazon Prime Video.

Vi har testat Netflix USA, SVT Play och BBC iPlayer från utlandet.

ProtonVPN med Netflix USA

I vanlig ordning loggade vi in på vårt Netflix-konto från Europa. Vi sökte på fyra filmer som är exklusiva för Netflix USA, vilket är:
The Master
Into the grizzly maze
Bride of Chucky
The Blair Witch Project

Ingen av filmerna kunde hittas när vi loggade in från Europa.

Vi loggade därefter ut från Netflix och kopplade upp till en av ProtonVPNs amerikanska servrar.

Vi gick tillbaka till Netflix och sökte på de fyra filmerna som vi tidigare inte kunde se. Alla filmer var nu tillgängliga.

Vi noterade också att hastigheten var väldigt snabbt och att filmerna kunde startas direkt utan någon väntetid.

Mycket väl godkänt, både för lättillgängligheten och hastigheten.

ProtonVPN med SVT Play

Vi gick in på SVT Play från ett annat land i Europa. Alla ”Vårens serier” var blockerade och krävde att man behöver befinna sig i Sverige för att se dem.

Vi anslöt till en av ProtonVPNs servrar i Stockholm och gick sedan tillbaka till SVT Play.

Nu fick vi tillgång till ”Vårens serier”.

ProtonVPN fungerar med SVT Play.

ProtonVPN och BBC iPlayer

Vi försökte först se på Peaky Blinders utan VPN – men blev, som förväntat, blockerade.

Efter det kopplade vi upp till ProtonVPN och försökte igen. Peaky Blinders blev tillgängligt direkt.

Vi provade med tre andra servrar som markets som ”P” (Plus-server, för de som har pluspaketet) och de fungerade också.

Vi testade även en basic-server, men då fick vi blockeringen om att vi inte befinner oss i UK.

Kort och gott fungerade BBC iPlayer med ProtonVPN direkt.

DNS Leak test

Av alla VPN-tjänster vi testat, så har ingen läckt vår riktiga ip-adress.

Nuförtiden är VPN-tjänsterna väldigt säkra och det är relativt ovanligt att de läcker. Men även om det sällan sker, så är vi övertygade om att det ibland händer.

Därför är det viktigt att vi också testar detta.

Vi har använt oss av två oberoende sidor som letar efter läckage. Vi har testat en ProtonVPN i Sverige, USA och UK.

Inga DNS läckor hittade på någon server.

ProtonVPN Kundtjänst

I alla våra tester så kontaktar vi också VPN-tjänstens kundtjänst. Vi skickar tre enkla frågor, för att se hur snabbt och hur de svarar.

Vi skickade vårt mail klockan 11:38 en torsdag och fick svar 11:40 på fredagen. Nästan på minuten 24 timmar – vilket för oss är klart godkänt.

Vi fick dessutom ett personligt och informativt svar från deras kundservice.

De får mer än godkänt av oss.

Här nedan kan du se vårt mail till ProtonVPN:

Här nedanför finner du deras svar till oss:

Andra Artiklar