Säker-mobil

Är VPN lagligt – 10 Länder där VPN är olagligt

VPN blir allt vanligare. Många människor använder VPN-tjänster för ökad säkerhet och anonymitet, men också för att komma runt streamingplattformars blockeringar.

Frågan är om det är lagligt eller olagligt att använda en VPN.

Vi har kikat på det!

Är VPN lagligt

Nej. I Sverige är VPN lagligt. Faktum är att många stora, och små, företag i Sverige använder VPN för att höja sin säkerhet och skydda känsliga data.

Allt en VPN gör är att skapa en skyddad tunnel för din internettrafik. Du kopplar upp dig mot en server någon annanstans. Det är inget konstigt eller olagligt med den typen av nätverk.

Anledningen till varför en del blir osäkra, är för att VPN ibland associeras med olagliga aktiviteter. Detta då människor som sysslar med skumraskaffärer på Internet, tenderar att använda en VPN för att undvika att bli påkomna.

Men många kriminella använder också mössa, vantar och skydd över munnen för att dölja sin identitet. Det betyder inte per automatik att mössa, vantar och halsduk är förenat med kriminalitet.

I vilka länder är VPN olagligt

VPN är lagligt i de flesta länder. Men det finns ett par länder där man mer eller mindre gjort VPN olagligt, eller begränsat.

Här är de länder där VPN-tjänster är antingen olagligt eller strikt begränsat.

  • Kina – Hårt reglerat
  • Ryssland – Bannlyst
  • Vitryssland/Belarus – Bannlyst
  • Nordkorea – Bannlyst
  • Turkmenistan – Bannlyst
  • Uganda – Delvis blockerat
  • Irak – Bannlyst
  • Turkiet – Bannlyst
  • UAE – Hårt reglerat
  • Omen – Bannlyst

Om du besöker dessa länder, är det därför viktigt att hålla koll på hur regler och lagar ser ut gällande VPN-användande.

Är det olagligt att använda VPN för Netflix

Nej. Det är inte olagligt att använda VPN för att komma åt material på Netflix som inte finns i ditt ursprungsland.

Däremot är det emot Netflix regler. Eftersom Netflix köper in rättigheter för filmer och serier, så kan dessa rättigheter skilja sig mellan länder. Exempelvis finns det filmer vars rättigheter Netflix endast har i USA, vilket resulterar i att man inte kan visa filmen i något annat land.

Vi konsumenter kan kringgå blockeringen med hjälp av en VPN.

Men det händer regelbundet att Netflix, och alla plattformar, bannlyser IP-adresser som de identifierat som VPN.

De skulle tekniskt sett kunna se mellan fingrarna och ignorera det faktum att många människor använder VPN-tjänster för att komma åt deras innehåll.

Men eftersom de har ett avtal med stora, och små, bolag för rättigheterna till serier och filmer – så har de även ett ansvar för att motarbeta VPN-tjänster. Annars finns risken att producenter och bolag väljer att höja priserna eller säljer rättigheterna till någon annan.

Andra Artiklar