OVPN-logotyp

OVPN Recension 2021 – Vi har testat allt

Innehåll

OVPN Recension

OVPN är en väldigt bra VPN-tjänst, vars huvudfokus ligger på säkerhet och anonymitet. De har till och med ett domstolsbeslut (som de gick vinnande ur) som bekräftar att inga loggar funnits på servern som undersöktes.

De har mycket färre servrar än andra stora tjänster, men å andra sidan äger de varenda server och har därför full koll på allt. Ingen av servrarna har en hårddisk, utan allt görs genom RAM-minnet – vilket är en utmärkt lösning för maximal säkerhet för oss användare.

Hastigheterna är klart godkända, om än inte marknadsledande.

Den främsta orsaken till att använda OVPN är för att de har en bevisad hög säkerhet och anonymitet för sina kunder. Du kan även kringgå Netflix USA och SVT Play med OVPN.

Helt klart en av de bästa VPN-tjänsterna idag.


 

Anledningar att köpa:

 • Inga loggar finns
 • Anonymitet och säkerhet är högst prioritet
 • Kvalitet före kvantitet
 • Flera betalsätt, även kontant och krypto
 • Väldigt snabba servrar i UK
 • Du kan se på Netflix USA och SVT Play från utlandet
 • Bekväm VPN-applikation
 • De äger alla sina servrar
Anledningar att inte köpa:

 • BBC iPlayer fungerar inte
 • Begränsat urval av länder och servrar

Besök OVPN

Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi recenserar produkter här.

OVPN

OVPN är en svensk tjänst som först lanserades 2014. De är väldigt transparanta med hur deras verksamhet drivs och ledordet är ”Säkerhet på riktigt”.

De må vara mindre än sina konkurrenter, men de har en väldigt intressant historik och ett stort fokus på anonymitet och säkerhet. Det är också anledningen till varför de har gjort sig till ett så pass stort namn, allra främst i Norden.

Vi köpte en månads prenumeration för att se hur klienten fungerar och om den är värd att använda.

OVPN specifikationer:
Antal servrar: 91
Antal länder: 27
Loggar användare: Nej
Netflix tillgång: Ja
Krypteringsmetod: AES-256
Uppkopplingar samtidigt: 4
Killswitch: Ja

OVPN Pris

Det finns tre olika paket att köpa hos OVPN.

 • 1 månad för 90 SEK/månad
 • 6 månader för 69 SEK/månad
 • 12 månader för 49 SEK/månad

Det är helt klart bra priser och ligger i samklang med de andra topplistade VPN-tjänsterna.

De har däremot en 10-dagars pengarna-tillbaka-garanti, vilket är färre dagar än många andra. Vanligtvis brukar det vara 30 dagar. Än dock, är 10 dagar tillräckligt för att kunna testa klienten och se hur det fungerar.

Vi gillar det faktum att du kan betala med kreditkort, Paypal, kryptovaluta, swish och kontanter. Just kontanter är att föredra för de som vill ha maximal anonymitet och minimalt med fotspår efter sig.

Vi har inte testat kontant-alternativet själva, utan använde kreditkort. Men vi har läst runt på olika forum och flera användare bekräftar att de betalat med kontant och att allt gick bra.

Överlag är vi nöjda med prissättningen och framförallt med de alla betalningsmöjligheter som erbjuds. Du kan se deras nuvarande priser och kampanjer här.

OVPN Hastighetstest

Vi blev väldigt positivt överraskade av OVPNs hastigheter – även om vi stötte på trubbel under testets gång.

Vi genomför alla våra test i Slovakien, för att enklare kunna få en rättvis bild från de olika positionerna i Europa. Då kan vi även se hur Sverige-servrarna presterar från utlandet.

Problemet är att OVPN inte har någon server i Slovakien. Så vi använde deras server i Österrike (Wien) istället. Resultaten var bra och dåliga.

Vi fick lägre MS än när vi körde utan VPN. 26 ms utan VPN och 24 ms med OVPN. Uppladdningshastigheten försämrades endast med 19.7% – vilket är fenomenalt.

Kruxet är att det var/är något fel på nerladdningshastigheten, som försämrades i genomsnitt 99.6%. Vi kunde inte ens komma över 0.9 Mbps i något av testen.

Den generella jämförelsen fick därför göras mot deras VPN i London, som visade sig ge resultat långt bättre än många andra VPN-tjänster. Nedladdningshastigheten försämrades endast med -34.3%!

Här nedanför kan du se våra testresultat.

[Om testet: Genom att ladda hem och ladda upp paket mot en server, så har vi, utan VPN, mätt anslutningens hastighet och ping. Detta gjordes tre gånger. De tre resultaten slogs ihop till ett medelvärde.

Efter det har vi genomfört exakt samma test mot exakt samma server, med respektive VPN påslagen. Vi har sedan slagit ihop medelvärdet för varje VPN och jämfört med ursprungsresultaten utan VPN. Vi kan sedan se hur många procent långsammare uppkopplingen är.]

Säkerhet och anonymitet

OVPNs slogan är ”säkerhet på riktigt” och de skriver att de garanterar en VPN-tjänst utan loggar.

Med ett domstolsbeslut från svenska myndigheter i ryggen som bekräftar att inga loggar finns, så finns det god anledning att tro på deras policy. Mer om det längre ner.

En väldigt betydande och positiv del i OVPNs verksamhet är att alla servrar är deras. Till skillnad från andra VPN-tjänster som oftast hyr servrar från tredjepart, så äger OVPN alla sina servrar.

Alla deras servrar körs dessutom utan hårddiskar och körs enbart genom serverns RAM-minne.

Sysloggar är borttagna och OpenVPN-processerna på deras servrar saknar skrivrättigheter. Med andra ord är det inte ens möjligt för loggar att skapas i RAM-minnet.

I sin klient/applikation har man även byggt in en Kill switch. Utöver det erbjuder de även webbläsartillägg till Chrome och Firefox. Dessa tillägg motverkar DNS läckor, men också att företag kan spåra ditt sök- och surfbeteende på Internet.

Man är väldigt noga med att vara transparanta och de har rikligt med information på sin hemsida om hur verksamheten fungerar.

De ger ett väldigt seriöst och genuint intryck med all den information som finns tillgänglig. Kombinera det med tidigare dombeslut där man bekräftat att inga loggar funnits, så anser vi OVPN vara en av de säkraste VPN-tjänsterna idag.

Du kan läsa deras privacy policy här.

Betalningsmöjligheter med OVPN

OVPN erbjuder flera sätt att betala för deras tjänst.

Du kan använda kreditkort, Paypal, kryptovaluta och till och med betala kontant. Att betala kontant är definitivt ett av de bästa sätten för att minimera dina fotspår.

Vi testade inte att betala kontant, men vi har hittat flera personer på svenska forum som bekräftar att det fungerat.

Rättsprocess med OVPN

OVPNs slogan är ”säkerhet på riktigt” och de skriver att de garanterar en VPN-tjänst utan loggar.

Deras historik talar gott för deras integritet och användares anonymitet.

OVPN mottog tidigare en ansökan om informationsföreläggande från RA (Rättighetsalliansen), som står bakom Svensk Filmindustri och Nordisk Film.

RA ville ha information om ett specifikt användarkonto som använt en av deras ip-adresser. De begärde information om kundens namn, adress, konto- och betalningsinformation.

OVPN menade på att det inte är möjligt att delge sådan information, då det inte finns loggar för vilken kund som använt vilket ip.

Det hela blev till en rättsprocess som OVPN sedermera vann. Efter utredningen kunde domstolen konstatera att några loggar inte finns sparade.

OVPN har tydligt och klart arbetat för sina användares anonymitet. Att svensk domstol kommit fram till att inga loggar funnits och att man inte kunnat identifiera sagda användare – är ett gott bevis på att man håller vad man lovar.

Användarvänlighet

OVPNs klient är definitivt en av de bekvämaste att vila ögonen på. Designen är ren, stilig och enkel i sann Skandinavisk anda.

I programmets första ruta så har du all information du behöver. Om du är ansluten till VPN, om Kill switch är aktiverat, DNS och om extensions är installerat.

Du kan även se ip-adressen till VPN-servern du använder för tillfället, samt hur länge du varit uppkopplad.

Under inställningar i applikationen kan du aktivera och avaktivera de flesta inställningar du kan tänkas vilja ändra på.

Om du behöver support, så kan du även skicka ett meddelande till deras kundservice direkt genom applikationen genom att klicka på ”support”. Där kan du snabbt fylla i ditt meddelande. Svaret får du sedan på mailen.

Supersmidigt! Istället för att behöva böka med mailklienter eller gå in på deras hemsida för att få hjälp.


Mycket information under FAQ

De har även en stor mängd information under FAQ-delen på sin hemsida. Där kan du hitta svar på det mesta.

Du hittar information om allt från hur man ansluter till mobilappen, till vilka som står bakom OVPN och förklaringar om hur DNS-läckor fungerar och hur deras webbläsartillägg kan användas.

Det finns mycket bra information för både nybörjare och mer avancerade användare.

OVPN – Netflix, SVT Play, BBC iPlayer

På sin hemsida skriver OVPN att man har tillgång till Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video och HBO Nordic genom deras VPN.

Det ska fungera på alla servrar i alla supportade regioner.

Vi har testat om OVPN fungerar med Netflix, SVT Play och BBC iPlayer.

OVPN själva listar på sin hemsida vilka plattformar du för tillfället har tillgång till med deras tjänst. Listan uppdateras regelbundet.

Notera att BBC iPlayer inte finns på listan – men vi har testat dem ändå.

OVPN och Netflix

I vanlig ordning provade vi att söka efter fyra filmer som, i skrivande stund, är exklusiva i Netflix USA:

 • The Master
 • Into the grizzly maze
 • Bride of Chucky
 • The Blair Witch Project

Vi kunde inte hitta någon av filmerna.

Vi loggade ut från Netflix och kopplade upp till OVPNs server i Los Angeles.

Återigen gick vi in på Netflix och sökte efter ovanstående titlar. Vi kunde nu hitta allesammans. Det gick även att spela upp dem utan problem.

OVPN fungerar för Netflix USA.

OVPN och SVT Play

Nästa anhalt är SVT Play, som brukar fungera med de flesta VPN-tjänster vi testat.

Vi gick först in på SVT för att se utbudet av ”Vårens serier”, och möttes av att samtliga är blockerade utomlands.

Vi stängde sedan ner SVTs hemsida och kopplade upp till den, för tillfället, snabbaste OVPN servern i Sverige.

Därefter gick vi tillbaka till SVT Play och kan se att vi nu har tillgång till alla program som tidigare var blockerade.

SVT Play fungerade så fort vi satte på OVPN. Båda tummar upp!

OVPN och BBC iPlayer

En annan populär streamingplattform som blockerar utländska besökare är BBC iPlayer. Man måste befinna sig i UK för att kunna se på deras program.

Utan VPN, så försökte vi se på dramat ”Three Families”, men möttes av BBCs blockering, där de beskriver att programmet bara fungerar i UK.

Vi gick ut från BBCs hemsida och satte sedan på OVPNs enda server i UK, London. När väl vi kopplat upp till servern, så gick vi tillbaka till BBC iPlayer för att se om ”Three Families” finns tillgängligt.

Dessvärre fungerade det inte.

I skrivande stund fungerar OVPN inte med BBC iPlayer.

Även om vi är något besvikna, så finns BBC iPlayer inte listade över streaming-plattformar som de kan ta sig förbi. Så resultatet var inte oväntat och påverkar därför inte slutbetyget.

DNS Leak test

För att kunna vara anonym, är det viktigt att din riktiga ip-adress inte läcker igenom. Det hände sällan med betaltjänster numera, utan är främst något sker med VPN-tjänster som är gratis.

Än dock händer det.

Därför testar vi alltid om det finns några DNS leaks när vi recenserar olika VPN-tjänster.

I vårt test använde vi två oberoende testsidor, för att se om några DNS läckor finns. Vi testade en server i UK, USA och Sverige.

Våra tester hittade inga DNS läckor och OVPN på någon av servrarna.

OVPN Kundtjänst

I vanlig ordning, skickade vi ett standard-mail innehållande tre enkla frågor, till OVPNs kundtjänst.

Dels för att se hur snabbt de svarar och dels för att se kvalitén på svaret.

Vi skickade mailet klockan 14:12 en vanlig torsdag och fick svar 09:00 på fredagsmorgonen.

De svarade på alla tre frågor och svaret kom relativt snabbt. 19 timmars svarstid får ändå ses som godkänt.

Vi vet inte om de har en designerad kundtjänst, eller om det är en vanlig arbetare som också hanterar kundtjänstfrågor.

Svaret skiljer sig en del från andra VPN-företags kundtjänster där man tackar för mailet, önskar en trevlig dag och skriver ”med vänliga hälsningar” i slutet.

Det är givetvis ingen nödvändighet, dock. Det primära är att svaret kommer snabbt och svarar på alla frågor – vilket det också gjorde.

Helt klart en godkänd kundtjänst.

Här nedan kan du se vårt initiala mail:


Här kan du se OVPNs respons:

Se OVPNs Priser

Andra Artiklar