Laptop-på-bord

Varför Använda VPN – 7 Anledningar & Fördelar

Innehåll

En stor del av våra liv idag kretsar kring Internet. Vi ansluter till vår bank och försäkringskassa genom Internet. Vi har semesterbilder och skickar privata mail och meddelanden till familj och vänner.

All den informationen är väldigt privat, men trots det är det långt ifrån alla som funderar kring säkerhet och anonymitet.

Att man inte ska använda namn och datum som lösenord vet de flesta – men räcker det?

Nej. Definitivt inte.

Vi har dyra brandsäkra dörrar och lås till våra hus och lägenheter. Många har larm både till huset och bilen.

Men när det kommer till datorn och Internet, så är en del människor väldigt vårdslösa. Trots att de har väldigt mycket privat och värdefull information lagrade på sina enheter.

Det brukar vara så att man struntar i säkerheten – tills man får ett virus på datorn. Som leder till att datorn blir hackad, kreditkortet blir stulet och någon läser och sparar alla ens email.

7 Anledningar Varför Du Bör Använda en VPN

Anledningar är många till varför du bör använda en VPN. En så billig säkerhetslösning kan rädda dig från mycket huvudvärk när väl en hackare eller myndighet försöker komma åt din privata information.

Här är varför du bör använda en VPN.

1. Anonymitet från din Internetleverantör

Din Internetleverantör kan se allt du gör på Internet. Vilka sidor du besöker, hur länge du är uppkopplad och var du är någonstans.

All den här informationen kan de sedan dela med sig till myndigheterna (Sverige är med i 14 Eyes Alliance, rekommenderad läsning) eller sälja till företag.

Även om du inte gör något olagligt, så är många människor skeptiska till att svenska myndigheter spårar och loggar vad du gör på nätet. I och med 14 Eyes Alliance, kan de sedan dela den informationen med flera andra länder, däribland USA, UK och Tyskland.

Företagen använder sedan din privata information för att kunna marknadsföra sina produkter till dig.

När du använder en VPN så kan din Internetleverantör inte längre se vad du gör.

2. Säkerhet på offentligt Wi-Fi

Att använda ett publikt Wi-Fi på fiket eller flygplatsen är väldigt smidigt och enkelt.

Baksidan är att det är en rejäl säkerhetsrisk.

Någon kan spåra dina aktiviteter och det är omöjligt för dig att veta vad de gör med den informationen. De kan försöka hacka din enhet (laptop, dator, mobil etc.), spåra din användning och sälja privat information till företag eller myndigheter.

Med hjälp av en VPN skyddar du din data även i publika nätverk.

3. Skydd från företag och applikationer

Det är inte bara din Internetleverantör som spårar och loggar dig.

Även program du installerat och använder på datorn eller mobilen kan spåra och spara din data.

De här programmen och företagen, exempelvis Facebook, sparar varje sökning du gör, varje sida du besöker och hur länge du besöker dem. All den här informationen loggas och hjälper till att skapa en profil av dig, så att de lättare kan marknadsföra produkter som du är mer benägen att köpa.

Kommer du ihåg när du sökte på barnvagnar en gång och i flera veckor efteråt blev du bombarderad med reklam om just barnvagnar? Det är för att de spårar dig.

Med en VPN så förhindrar du att webbplatser och program kan koppla ihop ditt användarmönster på Internet och din ip-adress.

4. Skydd från staten

Ett väldigt känsligt ämne för många och det är stor debatt kring hur mycket myndigheterna spårar sina medborgare.

I Sverige har vi FRA, som aktivt arbetar med att spana på den svenska befolkningen. Som vi skrev tidigare, så är Sverige med i 14 Eyes Alliance. Det är ett samarbete de har med 13 andra länder, som gör att de delar data om sina egna medborgare till andra nationer i alliansen.

Det har kommit fram flera visselblåsare som bekräftat att myndigheterna aktivt spårar befolkningen. I England kom det fram att MI5 (underrättelsetjänsten i UK) hade tillåtit USA att bugga britters telefoner.

Utan en VPN är du med andra ord hela tiden i riskzonen för att bli övervakad av svenska och utländska myndigheter. Även om du aldrig gör något olagligt, så kan det vara skönt att behålla sin integritet och sitt privatliv när man använder Internet och datorn.

En VPN-tjänst är ett väldigt bra skydd mot myndigheternas övervakning. Så bra att det är ett standard-verktyg för aktivister och oliktänkande människor i länder där man saknar yttrandefrihet och demokrati.

I sådana länder är en VPN på liv och död.

Om du vill ha maximal säkerhet, så är en av våra främsta rekommendationer ProtonVPN.

5. Tillgång till blockerade sidor och plattformar

Bortsett från anonymitet och säkerhet, så är det här utan tvekan en av de främsta anledningarna till varför många använder VPN.

Om du sitter i Sverige så kan du koppla upp mot en VPN i USA. Webbplatser och program du besöker, tror då att du befinner dig i USA.

På så sätt kan du exempelvis se på Netflix USA från Europa. Det fungerar även för Disney+, HBO, SVT Play, BBC iPlayer och massvis av andra streamingplattformar.

6. Kryptering av data

Data som transporteras genom VPN-nätverket är krypterat, vilket höjer säkerheten avsevärt. Det är också därför som de flesta företag använder en VPN, framförallt nu när många jobbar hemifrån.

De kan då komma åt känslig information från sin hemdator utanför kontoret, utan att riskera företagets data.

7. Det är väldigt billigt

Som du ser så kan en VPN göra en enorm skillnad. Det kan vara avgörande för om du är anonym eller ej, om din privata data enbart är tillgängligt för dig eller också för myndigheter och företag.

Du kan idag få en bra VPN för under 100 kronor i månaden. Om du köper en VPN-prenumeration för 1 eller 2 år framåt, så blir det ännu billigare.

För den säkerheten och det privatliv du får, så är det ett extremt billigt pris att betala.

Andra Artiklar