WireGuard-logotyp

Vad är WireGuard – Fördelar & Nackdelar

WireGuard har den senaste tiden varit på allas läppar.

Vissa VPN-tjänster har börjat implementera Wireguard i sina system, andra avvaktar och väntar för att se hur bra protokollet fungerar.

I den här artikeln går vi igenom exakt vad Wireguard är för något och varför just det här protokollet har skapat en så stor debatt.

Vad är WireGuard

Alla VPN-tjänster använder ett protokoll som hanterar kommunikationen mellan klienten (dig) och servern (VPN-tjänsten). Protokollet avgör hur säker och snabb anslutningen är.

De populäraste VPN protokollen idag är OpenVPN (som har både TCP och UDP), PPTP och SSTP.

OpenVPN är mest frekvent med sin 256-bitars kryptering. Men det protokollet skapades när Windows XP var aktivt, det vill säga år 2001. Mycket har hänt sedan dess.

WireGuard är det senaste krypteringsprotokollet som har fått väldigt mycket uppmärksamhet. Framförallt då det sägs vara mycket snabbare än de andra protokollen.

WireGuard utvecklades av Jason Donenfeld, en säkerhetsexpert och mjukvaruutvecklare från USA.

Inledningsvis var WireGuard ämnat för Linux, men har numera support för Windows, Mac, Android och iOS.

För tillfället finns det möjlighet att använda WireGuard hos både NordVPN och OVPN.

Fördelar med WireGuard

Anledningen till varför protokollet vunnit så stor popularitet, är för att det är både snabbare och lättare. Exempelvis innehåller OpenVPN över 100,000 rader av kod, emedan WireGuard endast består av 4,000.

Det gör att WireGuard är mycket bättre och enklare för mindre enheter att hantera, så som routrar och mobiltelefoner.

Då koden är så mycket mindre och inte lika krävande som andra protokoll, menar man på att det spar batteritid för laptops och mindre enheter, samt är mer pålitligt.

Eftersom koden är så pass ren och liten, så är hastigheterna mycket bättre än på andra protokoll. Det gynnar framförallt dig som spelar spel online, streamar eller fildelar.

Nackdelar med WireGuard

När det handlar om protokoll och säkerhet på Internet, så innebär ofta att mer av det ena, ger mindre av det andra.

Det är också vad många är oroliga för med WireGuard. Med så snabba hastigheter och minimalistisk kod, finns risken för att man kompenserar med säkerheten.

En annan aspekt som gjort att folk är skeptiska, är att WireGuard sparar IP-adresser. Alla adresser som ansluter till servern sparas, tills servern startas om.

Eftersom WireGuard är har öppen källkod (open source), så har de flesta VPN-tjänster löst det genom att konfigurera protokollet.

Men det är också en anledning till varför en del VPN-tjänster valt att inte använda WireGuard än.

En annan nackdel är att teknologin fortfarande är ett barn som utvecklas. Protokollet måste genomgå många audits och tester innan leverantörer och konsumenter kan känna sig säkra.

WireGuard kan endast användas över UDP, vilket innebär att vissa brandväggar och restriktiva nätverk kan blockera anslutningen.

WireGuard och framtiden

WireGuard utvecklas hela tiden och teknologin är fortfarande i startgroparna. I sin nuvarande form finns det många fördelar, men också en del nackdelar som gör att det här protokollet inte passar alla.

Oavsett hur man ser på WireGuard idag, så är det definitivt en intressant teknologi som vi kommer att se mer av.

Nuvarande protokoll har väldigt många år på nacken, så det är kul och spännande att WireGuard har börjat användas, då det står i kontrast till många andra protokoll. Framförallt vad gäller hastighetsmöjligheter.

Andra Artiklar