VPN-mobiltelefon

Vad är VPN – Allt du behöver veta

Innehåll

VPN har blivit allt mer populärt och många ser det som ett måste för att skydda sig på Internet idag. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om VPN. Vad det är, hur det fungerar och varför så många människor använder det.

Man räknar med att lite över 31% av alla Internetanvändare har använt en VPN-tjänst för att skydda sig på nätet.

Många anser att VPN är ett måste idag för att skydda sin identitet och integritet på Internet idag.

Men en VPN hjälper dig inte bara att skydda dig och din dator, utan den ger dig även möjlighet att komma åt innehåll på Internet som annars skulle vara blockerat i ditt land. Mer om det inom kort.

Låt oss börja från början.

Vad är en VPN

VPN står för det engelska ”Virtual private network”, vilket kan översättas till ”Virtuellt privat nätverk”.

VPN är i grund och botten ett verktyg (program) som skyddar din Internetanslutning. Det ger dig anonymitet när du använder Internet.

Låt säga att du besöker en hemsida på Internet, vilken som helst. Ditt besök lagras och kan identifieras genom din ip-adress, som är unik för just din uppkoppling.

Utan en VPN går anslutningen från din dator och Internetuppkoppling direkt till hemsidan du besöker.

Med en VPN-anslutning så ansluter du från din dator till VPN-servern och sedan vidare till hemsidan du besöker. När din anslutning kommer till VPN-servern, så maskeras din ip-adress och du använder istället VPN-serverns ip-adress när du surfar på webben.

Det betyder att din Internetleverantör och tredjepart (oftast företag som spårar dig för att skicka reklam) inte kan se vilka sidor du besöker och vilken data du tar emot eller skickar från din Internetuppkoppling.

En VPN fungerar med andra ord som ett filter, som ser till att du är anonym när du använder Internet.

Hur fungerar en VPN-anslutning

Det finns gratisalternativ och det finns tjänster du kan betala för. Gratistjänsterna är allt som oftast väldigt undermåliga, främst då de är otroligt långsamma.

När du har köpt en VPN-tjänst, så kan du ladda ner deras programvara till din dator.

När du har installerat och loggat in i programmet, så kan du välja vilken uppkoppling du vill ansluta till. Antalet servrar du kan koppla upp till varierar mellan olika företag.

Exempelvis har NordVPN har i skrivande stund 5395 servrar i 59 olika länder. PureVPN har över 6500 servrar i över 140 länder.

Du klickar på det land du vill koppla upp till och får därefter en lista på tillgängliga servrar i det landet som du kan använda. Anslut till den server du vill använda – sen är det klart!

Låt säga att du kopplade upp till en server i USA, Texas. Nu när du besöker olika hemsidor på Internet, så ser det ut som att besöket kommer från USA, Texas. Ditt riktiga land, stad och ip-adress syns inte.

Vad är en VPN bra för

Det finns många anledningar till varför du skulle vilja använda en VPN. Här är några fördelar som gör en VPN till ett bra verktyg att använda.

En VPN höjer säkerheten

Nuförtiden sänder vi väldigt känslig information genom från datorer och mobiltelefoner. En VPN minimerar risken för att bankuppgifter, lösenord och känsliga meddelanden hamnar på vift.

En VPN krypterar din data och håller dina aktiviteter på webben anonyma. Din Internetleverantör kan inte spåra dina besökta sidor eller vad du gör på Internet.

Det minskar även risken för hackare på offentliga nätverk. Du kan läsa mer om alla säkerhetsfördelar med en VPN längre ner på sidan.

Du kan besöka otillgängliga sidor

I och med GDPR så har många hemsidor blockerat sina sidor från utländska besökare. Framförallt många amerikanska sidor blockerar sina europeiska besökare.

Med hjälp av en VPN kan du besöka dessa sidor, då du kopplar upp till deras webbplatser från en amerikansk ip-adress.

Få tillgång till Netflix, SVT, TV4 och BBC från utlandet

Många plattformar, som Netflix, SVT, TV4 och BBC blockerar utländska besökare på vissa program.

Exempelvis, om du går in på Netflix från USA har du, i skrivande stund, tillgång till 1157 olika serier och 4593 filmer. Om du loggar in från Sverige, så har du tillgång till 353 TV-serier och 1767 filmer. En stor skillnad!

Med hjälp av en VPN kan du logga in från vilket land du än vill, och kan därmed få tillgång till alla de program, serier och filmer som inte finns tillgängliga där du bor.

Detsamma gäller SVT, TV4, BBC och många andra kanaler. Som utlandssvensk kan det vara svårt att se på SVTplay, men med hjälp av en svensk VPN så kommer du runt blockeringen.

Kom ihåg att alla VPN-tjänster inte erbjuder tillgång till utländska plattformar. Detta då exempelvis Netflix, är snabba på att bannlysa de ip-adresser som kommer från en VPN.

NordVPN är en av de tjänster som aktivt försöker ge sina kunder möjlighet att besöka olika streamingsidor från utlandet.

Du blir anonym på Internet

En VPN döljer din identitet. Vilket gör det mycket svårare för hackare, Internetleverantören, myndigheter och företag som vill spamma dig med reklam, att se vem du är och vad du gör.

Om du inte använder en VPN så kan din Internetleverantör och tredjepart se vilka sidor du besöker, vad du söker efter på Google och hur du använder Internet.

Med en VPN så kan ingen av dessa se vad du gör, eftersom du inte längre surfar på webben med ditt ip-nummer. Istället använder du din VPNs ip-nummer och identitet.

Vad skyddar VPN mot

Det finns flera saker en VPN skyddar dig mot. Här är de främsta säkerhetshoten som en VPN skyddar mot.

Skydd mot hackare

Att surfa på ett offentligt wifi-nätverk kan vara väldigt riskabelt. Publika hotspots på kaféer, restauranger, flygplatser och parker är en dröm för hackare.

Din privata information är väldigt utblottad på offentliga nätverk och i värsta fall kan en hackare få tag i dina användarnamn, lösenord och bankuppgifter.

En VPN stärker ditt skydd med en stark kryptering mot hackare.

Begränsad yttrandefrihet

På vissa platser i världen begränsar man människors yttrandefrihet. Dina meddelanden, inlägg och videos kan spåras av exempelvis myndigheter.

Med hjälp av en VPN döljer du din IP-adress och gör det mycket svårare för myndighetspersonal att identifiera dig och dina aktiviteter på Internet.

Spårning och övervakning

Det finns statliga myndigheter som spårar och loggar dina aktiviteter på Internet. Från dina meddelanden, till inlägg på sociala medier och dina besökta sidor.

Även om informationen inte används för att förtrycka eller straffa dig, så är många människor oroliga över myndigheters insamling av privata uppgifter.

En VPN krypterar din identitet och suddar bort en del av dina fotspår på Internet.

Internetleverantören kan inte se vad du gör

Din Internetleverantör kan se vad du gör på Internet och vilka sidor du besöker. Din data är dyrbar information och många företag vill veta vad du gör på Internet, för att kunna skicka specialiserad reklam till dig.

När du använder en VPN så kan inte din Internetleverantör se vad du gör på Internet.

Reklam från företag

Du har ingen VPN och använder Google för att söka efter behandlingar för en specifik sjukdom. Du har nu delat privat information till flera olika platser, vilket ofta resulterar i att du nu får massvis med reklam om just den sjukdomen.

Föreställ dig då vilken information man har om dig efter år av sökningar och klick på Internet.

Med hjälp av en VPN så kan de inte spåra dig och identifiera dina sökningar och klick. Vilket innebär att företagen inte har någon aning om vem du är och vilken reklam de ska skicka till dig.

Är det olagligt att använda VPN

I Sverige och alla andra Skandinaviska länder är det fullt lagligt att använda en VPN.

Faktum är att många företag använder VPN just för att säkra sina anslutningar och minimera risken för intrång i nätverket.

Det finns tio länder som har gjort VPN olagligt, vilket är:

  • Vitryssland
  • Kina
  • Iran
  • Irak
  • Oman
  • Ryssland
  • Turkiet
  • Uganda
  • Venezuela
  • Förenade Arabemiraten

Om du bor i Sverige, så är det med andra ord helt ok att använda en VPN.

Kan man lita på en VPN

Det är en väldigt relativ fråga, då det finns så många olika aspekter att ta med i ekvationen.

Vi är aldrig helt skyddade på Internet. Hackare och virusskapare kommer alltid på nya sätt att ta sig igenom skydd och anslutningar.

Vad vi kan göra är att hålla våra skydd uppdaterade och aktiva, för att minimera risken för intrång och attacker. Du gör därför bäst i att använda brandvägg, antivirusprogram och en VPN för att optimera säkerheten i din dator.

Den stora frågan är om du kan lita på företaget du köper din VPN-tjänst från.

Det finns alltid en risk med att din data hamnar i fel händer, oavsett om du använder en VPN eller ej. Därför är det viktigt att göra en riskbedömning när man väljer en VPN-tjänst – vilket vi har gjort i många av våra recensioner och tester.

Det du främst vill titta på är om företaget samlar in och sparar loggar från sina användare. Du vill ha en VPN som inte sparar någonting om dig och din användning av Internet.

Om tjänsten spar din aktivitet, så finns det en risk för att de säljer vidare din information till högstbjudande. Det innebär också att om företaget får sin databas hackad, så kan din data hamna i fel händer på den vägen också.

Många VPN-företag har idag en ”strikt policy om inga loggar”. Men det är svårt för oss att veta om det stämmer eller om det endast är ett försäljningsknep.

I vissa fall har vi kunnat se att VPN-företag blivit tvingade av myndigheter att ge ifrån sig information om specifika användare – men att de inte gjort det, eftersom de inte har någon information. I de fallen kan man vara ganska säker på att de faktiskt inte sparar några loggar om dig.

Vidare så finns det företag som anlitar audit-företag, som tillåts gå igenom deras datorer för att se om de spar några loggar.

Du kan aldrig lita fullt ut på en VPN, brandvägg eller antivirusprogram. Men i de flesta fallen höjer det din säkerhet avsevärt på Internet.

Gratis VPN eller betald VPN

Gratis är givetvis vad vi alla vill ha – men det innebär oftast en oerhörd risk. Kvalitén är dessutom mycket lägre.

Det kostar mycket pengar att driva och underhålla servrar. En VPN-tjänst måste tjäna pengar för att gå runt och frågan är då hur dessa gratistjänster kan överleva.

Det finns rykten om att många gratis-tjänster säljer sina användares data och information till tredjepart. De tenderar också ha mycket reklam på sina sidor.

Lägg därtill att gratistjänsternas uppkopplingar oftast är mycket, mycket långsamma.

De är med andra ord inte bara obekväma och frustrerande att använda – du riskerar även din anonymitet och säkerhet.

Vi rekommenderar därför att du använder en betald VPN istället. Det finns givetvis risker med det också, men riskerna är avsevärt färre och mindre.

Betald VPN kostar dessutom inte speciellt mycket. Du kan många gånger komma undan med 15-50 kronor i månaden och fortfarande ha en snabb och säker uppkoppling. Definitivt ett lågt pris för din frihet, anonymitet och säkerhet.

Populära VPN-tjänster

Det finns jättemånga olika leverantörer av VPN-tjänster idag. Säkerhet, pris och hastigheter varierar kraftigt.

Några av de populäraste och mest använda VPN-tjänsterna är: NordVPN, ExpressVPN, Mullvad, NordPass, PureVPN, Ivacy VPN, Surfshark, ProtonVPN och IPVanish.

De alla är unika och erbjuder olika typer av fördelar – samt nackdelar. Läs vidare här på Teknika.se för att hitta mer information om respektive VPN.

Andra Artiklar