Nord-VPN

NordVPN Recension 2021 – Vi har testat

Innehåll

NordVPN recension

NordVPN har visat, på fler än ett sätt, varför de anses vara en av de bästa. De har ett väldigt stort urval av servrar och du har hela tiden tillgång till streamingplattformer som annars är blockerade utomlands.

NordVPN-applikationen är dessutom väldigt enkel att använda – även för den som inte är tekniskt kunnig. Samtidigt har mer avancerade användare många möjligheter och inställningar att dona med.

Deras kundtjänst är exceptionellt snabb och informativ, trots att tjänsten kostar mycket mindre än de flesta andra VPN-tjänster.

Säkerheten och anonymiteten är hög och definitivt en av anledningarna till varför de är ledande.

Helt klart en av de bästa VPN-tjänsterna idag.


 

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Hög säkerhet
 • Tillgång till Netflix USA och andra plattformar
 • Enkelt att använda
 • Grymma uppladdningshastigheter
 • USA- och UK-servrarna är riktigt snabba
 • Superb kundtjänst
 • Du är anonym
 • Många olika betalningssätt, inklusive kryptovaluta
Anledningar att inte köpa:

 • Små länder i Europa har lite sämre hastigheter

Besök NordVPN

Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi recenserar produkter här.

NordVPN

NordVPN lanserades 2012 och är baserade i Panama. Tjänsten ägs av NordSec, som är ett säkerhetsföretag med flera säkerhetsprogram under sina vingar. Däribland flaggskeppet NordVPN.

NordVPN specifikationer:
Gratisversion: Nej
Antal servrar: 5490
Antal länder: 59
Loggar användare: Nej
Netflix tillgång: Ja
Krypteringsmetod: AES 256-bitar
Uppkopplingar samtidigt: 6 enheter
Killswitch: Ja

NordVPN pris

De är kända för att alltid ha en ”Sista rean nu”-kampanj som slutar om antingen en dag eller nio timmar.

Säga vad man vill om det försäljningsknepet, men deras priser är väldigt låga i jämförelse med andra tjänster.

I skrivande stund har de två planer du kan välja på.

 • 2-årsplan för €2.97/månad
 • 1-årsplan för €3.93/månad
 • 1-månadsplan för €9.56/månad

Definitivt de bästa priserna på marknaden idag. Du kan se deras paket här.

Du kan jämföra det med ExpressVPNs bästa plan som landar på €8.32 i månaden och PureVPN mest prisvärda deal som är på €3.33 i månaden.

Vi gillar också att de erbjuder fler än bara betalkort som betalningsmöjlighet. Du kan även betala med kryptovaluta, Google pay och Amazonpay.

Hastigheten på NordVPN

Vi är faktiskt positivt överraskade över hastigheterna som deras servrar kommer upp i. Framförallt om man ser till hur lite deras tjänst kostar.

De har inte de snabbaste servrarna, men under våra tester så har de visat sig varit väldigt stabila och regelbundna.

Deras UK-servrar (London) har definitivt varit några av de bästa vi testat. De hade endast en försämring på -27%.

Det är mycket bättre resultat än när vi testade deras servrar i samma land som vi befinner oss i, Slovakien. Då försämrades nedladdningshastigheten med hela -59%.

Vi märkte trots det inte av några fördröjningar eller lagg.

Även deras VPN i USA och Australien presterade oerhört bra.

Att ansluta till svenska servrar utomlands hade en hastighetsförsämring på -54%, vilket är sämre än deras amerikanska och australienska servrar.

Enligt våra tester så har de väldigt starka och snabba servrar i de största och mest använda länderna, så som USA, Australien och England. Men i små länder som Sverige och Slovakien, tycks man inte vara lika investerade.

Allt-som-allt är vi mycket nöjda med resultaten vi fick – även i Sverige.

Här kan du se vårt test.

[Om testet: Genom att ladda hem och ladda upp paket mot en server, så har vi, utan VPN, mätt anslutningens hastighet och ping. Detta gjordes tre gånger. De tre resultaten slogs ihop till ett medelvärde.

Efter det har vi genomfört exakt samma test mot exakt samma server, med respektive VPN påslagen. Vi har sedan slagit ihop medelvärdet för varje VPN och jämfört med ursprungsresultaten utan VPN. Vi kan sedan se hur många procent långsammare uppkopplingen är.]

Säkerhet och anonymitet

NordVPN är utan tvekan den VPN-tjänst som det skvallras och gapas mest om. Vilket inte är så konstigt – de är en av de största.

Men det är främst en incident som skadade deras varumärke en hel del, vi kommer att gå igenom det alldeles strax.

Först och främst, så kan man läsa på deras sida att de varken spårar, samlar in eller lagrar någon privat data.

Vidare så använder de AES-256, vilket är en standard och den bästa krypteringsmetoden just nu. Man har med hjälp av WireGuard VPN-protokoll och Network Adress Translation-system (NAT) sett till så att ingen information som kan identifiera dig, lagras på deras servrar.

Du har även möjlighet att använda Kill switch hos NordVPN. Det är en skyddsåtgärd som innebär att när VPN-anslutningen avbryts – så stängs även Internetanslutningen ner.

Kill switch minimerar risken för hackare, men eliminerar även risken för att din riktiga ip-adress skulle synas om din VPN-anslutning går förlorad.

Som du kan se längre upp i den här recensionen, så har vi även testat olika servrar hos NordVPN efter DNS läckor, men inte hittat några läckor alls.

Du har även möjlighet att reservera en ip-adress som endast används av dig.

NordVPN erbjuder även CyberSec, som skyddar dig mot skadlig programvara och reklam. Det är ett gratisskydd (!) som du kan aktivera i VPN-applikationens inställningar.

Slutligen så anlitar NordVPN tredjeparts-företag som ser över deras system, för att se om de loggar någon information om sina användare. De har hittills blivit godkända i varje audit och ingenting har hittats som tyder på att man loggar eller spårar någon information.

NordVPN är i Panama

Att NordVPN befinner sig i Panama är ingen hemlighet. Men val av land öppnar upp för både kritik och applåder.

Kritikerna menar på att Panama är ett land som inte har lika genomgående lagar, regler och system som i exempelvis USA eller Europa. De menar på att ingen riktigt vet vad som pågår bakom stängda dörrar, eftersom de befinner sig i ett så oreglerat land som Panama.

Många är däremot väldigt positivt inställda till valet av land.

Panama tillhör nämligen inte Five Eyes och Fourteen Eyes Alliance. Vilket är två allianser där den ena består av fem länder och den andra 14 länder.

Alliansen innebär att de utbyter information med varandra – däribland medborgares data och information. Sverige är med i Fourteen Eyes Alliance, tillsammans med 14 andra länder, däribland USA, UK, Frankrike, Tyskland och Italien.

Panama tillhör ingen av dessa allianser, vilket många ser som en positiv sak.

Säkerhetsintrång hos NordVPN

Det här var en händelse som försämrade NordVPNs varumärke en hel del.

Händelsen blåstes upp till överdrivna proportioner och media är en stor anledning till det. Det fanns egentligen ingen anledning till oro och även om vad som hände inte var bra, så var det aldrig så allvarligt som vissa vill få det att låta.

Vad som hände var att en server i en hyrd serverhall i Finland, hade ett utgånget certifikat (TLS), som en hackare fick tag på. Han kunde då komma åt en del av den servern. Inge användaruppgifter eller data finns där, eller annanstans, enligt NordVPN.

Faktum är att hackaren inte kunde se någon trafik överhuvudtaget. Än mindre några känsliga uppgifter. Man raderade den utgångna nyckeln (TLS) så fort man såg vad som hänt.

Serverhallen meddelade NordVPN om detta ett helt år senare. NordVPN svarade med att radera servern och säga upp kontraktet med serverhallen.

Det tog sedan sex månader innan NordVPN meddelade allmänheten om det här säkerhetsintrånget.

I sitt responsinlägg, så menar man på att anledningen till att det tog så lång tid innan man sa nåt, är för att man ville skydda alla sina servrar från samma läcka – samtidigt som man ville genomföra en audit av alla servrar.

Kritiker säger att det tog för lång tid och att man skulle informerat sina användare direkt.

Vi kan däremot sympatisera med NordVPNs resonemang om att man först ville skydda och granska alla 3000 servrar först. Om man går ut tidigt, så finns det risk för att någon försöker hitta en liknande läcka på någon annan server.

I sitt responsinlägg är man hela tiden noggranna med att inga loggar existerar, och även om de hade existerat – så hade de inte funnits tillgängliga för hackaren.

Sånt här händer och är oundvikligt. Vad som däremot är ovanligt är det drev som media och en del användare startade mot NordVPN.

Förhoppningsvis innebar det här drevet och intrånget, att NordVPN växte sig starkare och säkrare.

Användarvänlighet

NordVPN applikationen är superenkel att använda, även för den som inte är teknisk.

Så fort du loggar in så ser du en karta över hela världen, med markeringar för varje land där det finns en VPN. Klicka på det land du vill ansluta till och vips, så är du uppkopplad och din anonymitet säkrad.

Du kan även välja land i menyn till vänster. Du har även möjlighet att klicka på de tre punkterna bredvid varje land, så att du kan se varenda server och stad som finns till ditt förfogande.

Antingen väljer du där exakt den server du vill koppla upp till, eller så klickar du bara på ”fastest” – så att du får den snabbaste linan.

Otroligt enkelt.

När du är klar, klickar du bara på ”disconnect” och får då möjlighet att pausa anslutningen i 5, 15 eller 60 minuter – eller frånkoppla helt och hållet.

Du kan i vänstermenyn hela tiden se dina senaste uppkopplade servrar, så att du enkelt kan hitta din favorit.

Inställningar

Under inställningarna har du möjlighet att modifiera allt du kan tänkas vilja.

Exempelvis om du vill att din VPN ska slås på så fort du anslutar till WI-FI, om du vill att applikationen ska startas med Windows och om du vill använda CyberSec för att blockera reklam och skadliga webbsidor.

Du har även möjlighet att sätta på och stänga av kill switch och split tunneling.

Du kan även göra det osynlig på LAN-nätverk.

Under ”My account”-fliken, så kan du även se när ditt konto skapades och när din prenumeration löper ut.

Det här är definitivt en av de bästa VPN-apparna vi använt. Det är enkelt och smidigt – samtidigt som den ger dig många möjligheter att själv påverka hur applikationen fungerar och arbetar.

NordVPN på streamingplattformar

De flesta streaming-plattformarna blockerar numera utländska besökare. Vilket gör det jobbigt för de som bor utomlands, eller som vill komma åt utländsk TV.

De populäraste plattformarna som blockerar utländska uppkopplingar är Netflix, SVT Play och BBC iPlayer.

Vi har testat om vi kan komma åt dessa sidor med hjälp av NordVPN, för att kringgå blockeringarna.

NordVPN och Netflix

Populära Netflix är en stor anledning till varför många köper NordVPN. I sin marknadsföring menar man på att de kan ge dig tillgång till Netflix USA.

Utan VPN så sökte vi på fyra filmer som endast finns på Netflix USA. Vi hade ingen tillgång.

Vi anslöt sedan till en NordVPN server i USA och loggade in på Netflix igen.

Vi sökte återigen på följande filmer:
The Master
Into the grizzly maze
Bride of Chucky
The Blair Witch Project

Varenda en gick nu att hitta. Med andra ord fick vi tillgång till Netflix USA direkt, på första försöket.

Kort och gott – Netflix USA fungerar med NordVPN.

NordVPN och SVT Play

Vi testade SVT Play utomlands och möttes av flera blockeringar, som du kan se här nedanför.

Vi satte därefter på NordVPN och den server som de ansåg vara den snabbaste för tillfället.

Därefter uppdaterade vi SVT Play och ta-da! Vi kan nu se alla program som tidigare var blockerade.

På första försöket och första servern så fungerade det. För att vara på den säkra sidan så kopplade vi från servern och testade en annan server i Sverige. Vi uppdaterade sedan SVT Play och vi kan fortfarande se alla deras program.

NordVPN och BBC iPlayer

BBC brukar vara en svårare nöt att knäcka än SVT Play. BBC är relativt snabba med att blockera ip-adresser som de vet är VPN.

Vi provade först deras sida utan VPN och möttes av följande:

Vi slog sedan på NordVPNs snabbaste UK-server och uppdaterade webbläsaren.

Det fungerade direkt, utan några som helst problem.

DNS Leak test

En stor del med att ha en VPN är att du ska vara anonym och att ingen ska kunna spåra dig. Du vill med andra ord inte att din ip-adress ska synas när du använder Internet.

DNS leaks innebär att din ip-adress syns, trots att du använder en VPN. Det sker främst när du använder VPN-tjänster som är gratis. Det är relativt ovanligt med betaltjänster numera, även om det ibland händer.

Med hjälp av två olika, oberoende, testsidor så testade vi NordVPN för att se om några DNS leaks fanns. Vi använder deras VPN i Sverige, England och USA.

Inga DNS leaks hittades på någon av servrarna.

NordVPN kundtjänst

Vi skickar ett och samma email till varje VPN-tjänst vi testar. Det är enkla frågor som vi redan vet svaret på. Syftet är att se hur snabbt de svarar och hur bra de svarar.

Svaret vi fick från NordVPN var exceptionellt och var mycket bättre än majoriteten av alla andra tjänster vi testat.

Vi skickade mailet 13:05 på en torsdag och fick svar 13 timmar senare. Vi fick dessutom propert svar på alla våra frågor. Till skillnad från andra tjänster som ignorerade de flesta frågorna.

Här nedanför kan du se först vårt mail och sedan NordVPNs svar.

NordVPN svarade sedan:

Se NordVPNs Priser

Andra Artiklar