Datorskärm-på-skrivbord

IPS vs TN vs VA – Skillnader, Fördelar & Nackdelar

Innehåll

Det finns tre typer av teknologier när det kommer till skärmar: IPS, TN och VA. I den här artikeln går vi igenom alla deras skillnader, fördelar och nackdelar.

Att köpa ny skärm är frustrerande. Inte bara för att det finns en hel uppsjö med olika skärmar att välja på.

Utan också för att informationen på Internet kan vara vilt skiljande i vilken paneltyp som är bäst för vad.

Anledningar är att många artiklar är gamla och man har inte uppdaterat innehållet. Vilket leder till fel information och förvirring.

Detta då marknaden för skärmar inte ser ut idag, som den gjorde för fem år sedan. Teknologin har utvecklats oerhört mycket.

Så låt oss klargöra en gång för alla vad de olika panelerna är bra för och vilken som passar dig bäst.

Vad är en TN-skärm

TN står för Twisted Nematic. Det här är den paneltyp som ersatte de tjocka CRT-skärmarna vi hade innan LCD (TN) blev populärt.

Fördelar

Först och främst är de väldigt billiga jämfört med de andra panelerna.

Men den främsta orsaken till att de fortfarande används idag, är för att de har en väldigt låg responstid och hög uppdateringsfrekvens. Vilket gör dem idealiska för gamers.

När man spelar datorspel, främst intensiva FPS-spel, så kan en hög responstid leda till fördröjningar – vilket har en väldigt negativ påverkan på spelandet. Därför användes TN-skärmar, fram till för ett par år sedan, i professionella sammanhang inom e-sport.

Nackdelar

Färgåtergivningen, kontrasterna och nyansera är inte lika bra som på IPS och VA-paneler. När det kommer till färg och bildkvalitet, så ligger TN-skärmar i underkant.

Av den anledningen är de ytterst sällan använda för arbete med foto- eller videoredigering.

En annan nackdel med TN-skärmar är att du inte kan se hela bilden från andra perspektiv än precis framför skärmen. Om du tittar från sidan, så kommer bilden och färgerna att förvrängas.

Vem är TN-panelen bäst för

Idag är det främst två typer av användare som köper en TN-skärm. De som vill ha något billigt och som planerar att enbart använda den till kontorsarbete, och den andra gruppen är gamers.

Den är billig och den är högpresterande när det kommer till datorspel. Men när det kommer till färger, vinklar och kvalité, så är den oftast sämre än IPS-paneler.

Vad är en IPS-skärm

IPS står för In-Plane Switching, och kom att bli TN-panelens ersättare.

Allt det som TN-skärmen är dålig på, har man gjort IPS-panalen bra på. Men konsekvensen blev att den, tidigare, underpresterade i det som TN-panalen är bra på.

Med andra ord blev IPS-skärmarna en kontrast och motpol till TN-skärmens styrkor och svagheter. I alla fall fram till ett par år sedan.

Fördelar

IPS-paneler har en mycket bättre färgreproduktion än TN-paneler. De återger mycket mer levande och naturliga färger. Svart är verkligen svart och grön är grön.

Det här gör IPS-skärmar till ett självklart val för dig som vill titta på film eller som vill arbeta med bild och video.

En annan positiv aspekt med IPS-paneler är att du kan titta på skärmen från vilken vinkel som helst, utan att det påverkar bilden nämnvärt. Du kan alltså stå vid sidan om skärmen och fortfarande se vad som är på den.

Nackdelar

IPS-skärmar är dyrare än TN-paneler och om du vill ha en riktigt bra IPS-skärm, så får du räkna med att betala ett par tusenlappar.

Tidigare brukade IPS-paneler ha en hög responstid, över 5ms, vilket gjorde dem dåliga för datorspel. Det här har däremot förändrats och det finns idag många gamingskärmar som använder en IPS-panel – med god framgång.

Ett problem som IPS-paneler kan dras med är ”IPS glow” och ”backlight bleeding”.

Det innebär att ljus kommer ut från skärmens ram (bezel). Det syns främst när skärmen är svart, då man kan se stora eller små ljuspunkter längst ramen. Det finns inte på alla IPS-skärmar, men det är inte helt ovanligt.

Vem är IPS-panelen bäst för

IPS-skärmar är bäst för dig som vill ha en så färgrik skärm som möjligt. Om du sysslar med video- eller bildredigering så är IPS-panelen ett självklart val, då de är bäst på att återge så naturliga färger som möjligt.

Om du gillar att titta på film, så är även IPS-skärmen ett mycket bra val.

Nuförtiden tillverkas även IPS-skärmar som är ämnade för gamers. De har hög uppdateringsfrekvens och låg responstid, vilket är precis vad gamers vill ha. Det har gjort att TN-skärmar inte längre är det enda valet för de som sysslar med e-sport.

Vad är en VA-skärm

VA-skärmar hamnar någonstans i mitten. Den är bra på det mesta, men är inte bäst på något.

Man skulle kunna beskriva VA-panelen som en blandning mellan IPS och TN, där man försökt ta bort nackdelarna och behålla fördelarna.

Fördelar

VA-paneler har bättre färgreproduktion än TN-panelen, men är inte lika bra som IPS.

Den har bättre synvinklar, svarta färger är mörkare och kontrasten är bättre än TN.

Nackdelar

En nackdel är just det vi nämnde tidigare, att den inte är riktigt är bäst på något. De två andra panelerna är alltid bättre på något.

Tidigare så var responstiden för hög för att kunna användas till spel. Men numera finns det även VA-paneler som fungerar till gaming.

Vem är VA-panelen bäst för

Eftersom VA-skärmar är precis mitt-i-mellan, så är det också den typen av användare som skärmen passar bäst för. Det vill säga användare som gör lite allt-möjligt.

Om du gillar att spela spel, titta på film, leka i Photoshop ibland eller bara surfa runt på Internet – då är VA-skärmen ett bra val.

Den är kompetent och kapabel till att göra det mesta, vilket gör att man slipper de nackdelar som övriga paneler för med sig.

Det är långt ifrån den vanligaste skärmtypen, men om du skulle hitta en bra kampanj på en vettig VA-skärm, så är det definitivt ett bra val.

IPS, TN eller VA för gaming

Förr i tiden så var TN-skärmen det enda valet för gamers. IPS-skärmarna led av höga responstider, vilket orsakade lagg och ghosting.

TN-panelen har däremot låga responstider och höga uppdateringsfrekvenser, vilket är precis vad man vill ha när man spelar datorspel. Allra främst i tävlingsinriktade och intensiva spel, så som CS:GO.

Nuförtiden har IPS-skärmen kommit ikapp och det finns många bra IPS-skärmar som är gjorda för gaming. De har hög uppdateringsfrekvens och så lågt som 1ms responstid. Med andra ord otroligt bra för datorspel.

Man får heller inte glömma att många datorspel också har en vacker grafik, där spelaren erbjuds stora och fina miljöer. IPS-skärmarna har bättre färgreproduktion och kvalité än TN-skärmen, vilket gynnar dig i spel med vacker grafik.

Både IPS och TN-skärmar för gaming. Så länge skärmen har över 60 Hz och max 5 ms. Idealet är 1-2 ms responstid och en uppdateringsfrekvens på 120-240 Hz.

IPS, TN eller VA för bildredigering

Här är svaret desto enklare. IPS-skärmar är bättre för video- och bildredigering, av den enkla anledningen att de har bättre och fler färger.

När du redigerar bilder och videor, är det viktigt att färgerna är så naturliga och nära verkligheten som möjligt. Det är precis vad IPS-paneler kan erbjuda.

Det finns även bra VA-skärmar som kan producera bra och levande färger. Men IPS-skärmar är oftast bäst när det kommer till bild- och videoredigering.

Andra Artiklar