AMD-CPU

AMD eller Intel – Så Väljer Du Rätt För Din Dator

Innehåll

Många undrar vad som egentligen är bäst: AMD eller Intel? I den här artikeln rätar vi ut alla frågetecken vad gäller de två största tillverkarna av processorer.

De flesta människor har en aning om vilket grafikkort de ska köpa, hur mycket RAM-minne som behövs och hur stor hårddisken ska vara.

Men processorn är lite av en huvudkliare. Förr i tiden var Intel ett självklart val, men tiderna har förändrats.

Låt oss snabbt svara på din fråga.

AMD eller Intel

Intel var tidigare den största och mest populära tillverkaren av processorer. De gjorde helt enkelt bäst CPU’s. AMD var på den tiden ett budgetalternativ av sämre prestanda.

Så är det inte idag.

Idag är AMD och Intel jämlikar. Det går alltså inte att jämföra företagen på samma sätt som man gjorde förut, utan nu måste man jämföra deras individuella processorer med varandra.

Det finns däremot ett par skillnader, generellt sett, vilket är viktigt att ha koll på när du köper en ny processor.

Allt handlar i grund och botten vad du ska använda datorn till och hur din budget ser ut.

De främsta skillnaderna

Även om AMD och Intel är jämlikar idag, så finns det fortfarande saker som skiljer dem åt.

Generellt sett så är AMD det mest kostnadseffektiva alternativet. Om du har en Intel CPU och en AMD CPU som presterar ungefär lika bra, så är AMD processorn i regel mycket billigare.

Man brukar säga att marknaden för low/mid-end processorer tillhör AMD. Medan ”top tier”, det vill säga de dyraste och allra senaste processorerna, tillhör Intel.

Det ligger något i det, även om AMD har flera kraftfulla processorer som tillhör ”top tier”. Intels budgetprocessorer är oftast väldigt mycket dyrare än AMDs budgetprocessorer.

AMD eller Intel för gamers

Om du enbart ser till prestanda, så är Intels processorer oftast bäst för gamers.

Frågan är om du är redo att betala priset för 10% bättre prestanda i spel – och om den FPS-höjningen kommer att påverka din spelupplevelse.

För någon som spelar professionellt eller tävlingsinriktat, så gör varje FPS skillnad och då är Intel definitivt det bästa valet.

AMD eller Intel för produktivitet

Om du arbetar med mycket design, foto- och videoredigering eller ljudinspelning, så är AMD för det mesta det bästa alternativet.

AMD vinner mycket mark i applikationer som kräver/har stöd för flera trådar.

Intel har högre klockfrekvenser, vilket gynnar spel. Men AMD har extra processorkärnor, vilket gynnar dig om du sysslar med produktionsprogram inom bild och ljud.

Vad är bäst för en vanlig användare

Om du är en vanlig användare som tittar på film, spelar spel, leker runt i Photoshop och surfar mycket på webben – så är vår rekommendation AMD.

Även om Intel är bättre i spel, så är AMD fortfarande fullt kompetenta att spela spel på.

Den främsta orsaken till varför vi gillar AMD är för att de är bra på det mesta, samtidigt som de är väldigt billiga i jämförelse med Intel.

AMD CPUs

AMD har flera olika chips-linjer, där ett högre nummer är bättre, nyare och dyrare.

Deras processorer är:
Ryzen 3 (Budget/Medelprestanda)
Ryzen 5 (Medelprestanda)
Ryzen 7 (högpresterande)
Ryzen 9 (högpresterande)

Om du sysslar med mycket videoredigering eller annan programvara som är en stor belastning på datorn, så är Ryzen 7 och 9 definitivt de bästa valen.

Man får däremot inte underskatta Ryzen 5, som fortfarande är en väldigt kompetent processor.

Det är inte bara dessa chips-linjer som avgör prestandan på processorn, utan de kategoriseras och rangordnas även internet, inom varje linje.

Exempelvis finns det en processor som heter Ryzen 3 1200. Det är med andra ord en processor från Ryzen 3-linjen och versionen heter 1200. Även här gäller högre nummer mer kraft.

Ryzen 3 1200 är svagare än Ryzen 3 3200.

Siffrorna är däremot endast relevanta för just den chips-linjen.

Ryzen 9 1200 är fortfarande starkare än Ryzen 3 3200, eftersom Ryzen 9 är en bättre processor.

Intel CPUs

Intel har en liknande rangordning av sina processorer, där högre siffra innebär att CPUn är starkare.

Deras processorer är:
Core i3
Core i5
Core i7
Core i9

I likhet med AMD, så följer flera siffror och ibland nummer för att beskriva processorns kapacitet och utgivningsdatum.

Ett exempel är Core i5-11600K.

Processorn kommer från i5-serien och det är den 11 generationen (11600K), vilket just nu är den senaste generationen processorer från Intel.

Nästkommande siffror, 600, visar hur kraftfull processorn är. Även här så kan dessa siffror, förutom generationssiffrorna, jämföras med processorer från samma linje.

Siffran K i vårt exempel, berättar att processorn är olåst och går att överklocka. Det görs däremot av främst entusiaster och är inget som vanliga användare brukar göra.

Andra Artiklar