Välja Laptop 2021 – Guide till att Köpa Laptop
Innehåll
Att köpa en laptop kan vara både exalterande och frustrerande. I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt, genom att steg-för-steg gå igenom exakt vad du ska leta efter.
Även om du vet vad de mesta betyder när du ska välja laptop, så kan det vara svårt att veta exakt vad dina behov är.
Dessutom kommer det nya kort och enheter hela tiden – det är svårt att hela tiden hålla sig uppdaterad.
Här är allt du behöver tänka på när du ska köpa en laptop.
Välja laptop – Steg för steg
Innan vi börjar, så är det viktigt att du först lägger upp en budget. Det är lätt hänt att man springer iväg i fantasin och köper en maskin som är dyrare än man egentligen hade velat.
Så innan du börjar – bestäm ett maxpris för vad laptopen får kosta.
Välja Operativsystem
Det finns fyra OS (operativsystem) att välja på och du behöver avgöra vilket som passar dig bäst.
Oftast brukar man välja det OS man är mest van vid, samt det som är kompatibelt med de programmen du planerar att använda. Alla program fungerar inte på alla operativsystem.
Kolla därför upp vad dina mest använda program är kompatibla med.
Alla fyra operativsystem har sina styrkor och svagheter. Här är en snabb överblick av respektive operativsystem:
Windows
Mellan 77% och 87% av alla datorer använder Windows idag. Det är smidigt och enkelt att använda. Det är det operativsystem som har flest applikationer/program.
Det finns även fler Windows-laptops att köpa än något annat operativsystem. Definitivt ett bra och säkert alternativ.
MacOS
Apple’s MacOS är nybörjarvänligt och modernt. Det finns i exempelvis MacBook Pro och MacBook Air. Ett mycket användbart operativsystem om du redan äger andra Apple-produkter, så som iPhone. Utbudet av laptops är mycket mindre än Windows och du är bunden till Apples produkter.
Chrome OS
Chrome OS finns i Chromebooks, vilket är några av de billigaste laptopsen på marknaden – men också några av de svagaste.
Det mesta i det här operativsystemet görs genom webbläsaren. Långt ifrån alla applikationer fungerar på Chrome OS. Det är främst designat för enklare saker, som att surfa på webben och använda Android applikationer.
Om du vill syssla med spel, fotoredigering eller dokumenthantering, så rekommenderar vi ett annat operativsystem.
Linux
Det fungerar på alla datorer, är enkelt att installera och tar upp väldigt lite utrymme på hårddisken. Däremot är det svårare och det kan ta lång tid att lära sig för en nybörjare.
En stor nackdel är att inte alla program som finns tillgängliga i Windows finns för Linux. Det finns dessutom ytterst få spel tillgängliga till Linux.
Om du är en vanlig användare med vanliga behov, så är Windows oftast det bästa alternativet för dig.
Även MacOS kan vara ett bra alternativ, med förutsättningen att du redan äger andra Apple-produkter och vet vilka program du ska använda.
Om du enbart vill surfa på din laptop och vill ha det allra billigaste, då är ChromeOS ett alternativ.
De som använder Linux, brukar vara mer avancerade användare med specifika behov.
Välja Skärmstorlek
Skärmens storlek är mycket viktig. En mindre skärm innebär en mindre och lättare dator och vice versa.
Om du ofta reser eller tar med dig din laptop hemifrån, så kan en liten och lätt laptop vara att föredra.
Planerar du att alltid ha datorn på bordet och gärna tittar film och spelar spel, så rekommenderar vi att du väljer en större skärm.
De vanligaste storlekarna är:
- 14,9”
- 15,9”
- 17,9”
Utöver att du får plats med mer på skärmen på en 17 tums skärm, är en annan positiv aspekt att datorn är större och därför tenderar att ha bättre möjligheter för kylning.
Laptops är små och trånga och kan därför bli ganska varma. Ett bra kylningssystem kan potentiellt öka livslängden på maskinen. Ju större laptopen är, desto bättre möjligheter har tillverkaren att kyla ner alla komponenter mer effektivt.
Välja Processor (CPU)
När du har valt vilket operativsystem och skärmstorlek, är det dags att titta på din framtida laptops hjärna, det vill säga processorn. Även kallat CPU.
Det är i grund och botten två tillverkare du kan välja mellan; Intel och AMD.
Förr i tiden var Intel dominerande och bättre än AMD i varje prisklass. Den tiden är däremot förbi och de är numera jämlika. Det finns även vissa modeller där AMD är bättre än Intel.
I regel brukar AMDs processorer vara billigare än Intel, även om de presterar lika bra.
Intel CPU
Intel’s främsta processorer är Core i3, Core i5, Core i7 och Core i9. Ju högre nummer, desto kraftfullare är processorn.
Core i3 är med andra ord den CPU med minst styrka och Core i9 är den med mest kräm i sig.
Dessa CPU-chips märks med fler bokstäver och siffror, för att beskriva vilka kapaciteter och utgivardatum processorn har.
Här är ett exempel på en processor: Core i5-11600K
Siffrorna 11 visar vilken generation chipset är, det vill säga 11e-generationen. Det är den, i skrivande stund, senaste generationen.
De två eller tre resterande siffror visar hur kraftfullt chipset är. I det här fallet är det 600. Kraften på chipset kan enbart mätas inom den här chips-linjen, i5. 600 är alltså inte samma kraft på ett i3-kort som ett i7-kort.
Siffran K betyder att processorn är ”olåst” och att den kan överklockas för snabbare hastigheter. Detta göras oftast endast av entusiaster. Det är främst de mest kraftfulla processorerna som har ett K.
Här är betydelserna för några andra bokstäver:
F – Processorn saknar grafikkort och kräver att din dator har ett dedikerat grafikkort
G – Processorn har ett inbyggt grafikkort
H – High performance
HK – High performance och olåst, för överklockning
T – Mindre kraftfullt och drar mindre ström än standard chipsen
U – ”Ultra low power”-modeller för laptops. De använder ännu lägre klockhastighet än ”T”, vilket gör att de blir mindre varma.
AMD CPU
Sättet AMD namnger sina processorer är lika irriterande som Intels. Än dock är de lite enklare att hålla koll på.
Här är en överblick över AMDs olika chips-linjer:
- Ryzen 3
- Ryzen 5
- Ryzen 7
- Ryzen 9
Ju högre nummer, desto mer kraft.
Inom varje linje så finns det fler nummer och bokstäver som förklarar vilken styrka chipset är på.
Exempelvis finns det en processor som heter Ryzen 3 1200, den är svagare än Ryzen 3 1300. Eftersom den har ett högre nummer i slutet. Sedan finns det Ryzen 3 1300x och de är starkare versioner av processorerna utan x.
Om du ställer Ryzen 3 1200 mot Ryzen 9 1200, så vinner den sistnämnda solklart, eftersom den kommer från Ryzen 9-linjen.
Om det finns ett G i slutet av processornamnet, så betyder det att CPU:n har ett integrerat grafikkort. Ryzen 5 2400G är ett exempel på en sådan processor.
Vilken CPU ska du välja
Det beror helt och hållet på vad du vill göra med datorn. Om du spelar mycket datorspel, så brukar Intels processorer prestera bättre.
Om du däremot vill arbeta med videoredigering så tenderar AMDs processorer att vara de mest kostnadseffektiva valen.
Det går däremot inte att säga att ”Intel är bäst för X” och ”AMD är bäst för Y”. Man måste jämföra processor med processor.
Kom ihåg att processorn är din laptops hjärna. Den komponent som gör alla uträkningar för att köra program. Men det är också en källa till värme i laptopen. Vissa processorer blir varmare än andra.
Välja Grafikkort
Om du inte spelar spel eller sysslar med fotoredigering, så klarar du dig gott och väl med ett integrerat grafikkort. Intel’s Iris Xe räcker för enklare behov, som att surfa på webben och använda Office-paketet.
Om du däremot vill spela spel och syssla med redigering av foton och videos, så behöver du ett dedikerat grafikkort.
Precis som med processorer, så finns det budget- och premium-kort.
De tillverkare du väljer mellan är Nvidia och AMD Radeon. De båda tillverkar mycket kompetenta kort för alla typer av behov.
AMDs grafikkort kallas för Radeon och deras toppkort heter Vega och RX och budget-linjerna är i R-serien.
Precis som med deras processorer, så är högre nummer bättre. Exempelvis är Radeon R9 bättre än R7-serien.
De flesta Intel-laptops har ett grafikkort från Nvidia.
GTX och RTX är Nvidians grafikkorts-serier för spel, emedan budget-korten kallas för MX. Deras MX-kort är oftast bättre än integrerad grafik, men klarar sällan de allra tyngsta spelen, ens på lägst grafik.
Välja RAM-minne
Din laptops RAM-minne gör så att datorn kan syssla med flera saker samtidigt. Om du har för lite minne, kommer maskinen att bli långsam när den har för mycket att göra.
Ett exempel på det är när du har väldigt många flikar öppna i din webbläsare. Det äter upp mycket RAM-minne. Om du har för lite RAM, så kommer datorn att bli långsam och ha viss fördröjning när du navigerar mellan de olika flikarna.
8gb RAM-minne är oftast en standard, men det gränsar på för lite. I och med att teknologin utvecklas och programmen vi använder blir mer avancerade, så krävs mer RAM-minne.
Om du är en vanlig användare som surfar på nätet, tittar på film, skriver i Microsoft Word och kanske använder Photoshop ibland, så kan 8 gigabyte RAM-minne vara tillräckligt. Men räkna med att det kan vara för lite om 5 år.
Om du däremot spelar mycket spel eller sysslar med mycket video- eller fotoredigering, så kommer 8gb vara för lite. Vi rekommenderar att du köper 12 eller 16gb i det fallet.
Välja Hårddisk
Det finns två hårddisktyper som du bör hålla koll på.
Du har SSD och du har HDD.
SSD är den senaste varianten. De är otroligt snabba, jämfört med den äldre varianten HDD. SSD är däremot dyrare.
HDD är större, tenderar att låta mer och långsammare. Däremot är de billigare. Det är inte omöjligt att du hittar en HDD med dubbelt så mycket utrymme som en SSD – för samma pris.
Vi rekommenderar att du alltid siktar in dig på en SSD. Det är en märkbar skillnad mellan de två. En SSD kan göra datorn tre gånger så snabb än en maskin som enbart har HDD.
Batteritid
Det är svårt att avgöra en laptops batteritid baserat på utrustningen i den. Även om maskinen har ett stort och starkt batteri, så kan övriga komponenter vara väldigt krävande och slukar upp batteriet fort.
Även om ett batteri är dubbelt så stort som ett annat, så behöver det inte nödvändigtvis betyda att det håller dubbelt så länge mellan laddningar.
Det bästa du kan göra här är att söka på laptop-modellen du tittar på och leta efter recensioner. Se hur mycket batteritid de har fått ut.
Kom ihåg att ju kraftfullare datorn är, desto sämre kommer batteritiden att vara.
Gaminglaptops har i regel väldigt dålig batteritid. Medan mindre kraftfulla laptops, som är ämnade för kontorsarbete, kan ha dubbelt så lång batteritid.
Portar
De flesta laptops har en rimlig mängd portar och utgångar. Oftast 2-3 stycken USB-portar, Thunderbolt och en hörlursutgång.
Här gäller det att du har planerat vad du ska koppla ihop laptopen med. Om du exempelvis vill plugga in en extern skärm, är det viktigt att du kollar så att datorn har alla portar som krävs för just din skärm.
Utgång för hörlurar och för SD-kort finns också, men det är inte alltid det finns. Så ta det inte för givet och titta alltid vilka portar som finns på laptopen innan du köper den.