Hårddisk

SSD eller HDD – Skillnader, Fördelar och Nackdelar

Innehåll

Vad är egentligen skillnaden mellan HDD och SSD? I den här artikeln har vi gått igenom skillnaderna, för- och nackdelarna med respektive hårddisk.

Priset är oftast mycket högre för en SSD, men å andra sidan brukar HDD ha mycket mer lagringsutrymme.

Vi kommer att jämföra de två formfaktorernas kapacitet, hastighet, styrka och livslängd. På så sätt kan du vara säker på att du köper den hårddisk som passar dig bäst.

Vad är HDD

HDD (Hard disk drive) är en traditionell spinnande disk som sitter på insidan av din dator. På disken finns en arm som läser och skriver data på disken. Ungefär på samma vis som en vinylspelares arm när den läser av en LP-skiva.

Armen på hårddisken rör sig över ytan för att få tillgång till datan som finns på disken.

HDD är en teknologi som funnits längre än SSD och var länge en standard. De används fortfarande flitigt, men minskat i popularitet för den nyare SSD.

HDD har två formfaktorer, 2.5” och 3.5”. Den första är främst använd i laptop och 3.5” används främst i stationära datorer.

En HDD är mekanisk och därmed en av de långsammaste komponenterna i en dator, samt en av de mest ömtåliga.

Vad är SSD

SSD fick sitt namn, Solid state drive, då den inte rör på sig – till skillnad från HDD.

All data är förvarad i ett integrerat kretskort, vilket gör att det både är snabbare och mindre än en traditionell HDD.

Eftersom SSD inte behöver en spinnande disk, så kan man tillverka väldigt små formfaktorer. Exempelvis finns det en formfaktor som heter M.2, vilken är lika liten som ett RAM-minne.

SSD är definitivt framtiden för hårddiskar i vanliga användares datorer. Fördelarna är väldigt många och nackdelarna få. Här nedanför går vi igenom allt du behöver veta.

SSD eller HDD: Hastighet

Eftersom en SSD är elektronisk och inte har några fysiska delar som behöver röra på sig för att skriva eller läsa data, så är SSD-disken väldigt mycket snabbare än en HDD.

Det här är också en av de främsta anledningarna till varför SSD har blivit så populär och numera är nästintill en standard i alla nya datorer.

Det är inte ovanligt att en SSD är 10x eller 20x snabbare än en HDD.

Det innebär att datorn går snabbare att starta upp, program öppnar fortare, filöverföringar går snabbare och datorspel kan flyta på mycket bättre.

Din hårddisk kan med andra ord påverka din dators hastighet på många olika sätt.

Även om du har det snabbaste grafikkortet och processorn, så får man komma ihåg att en kedja aldrig är starkare än sin svagaste länk.

Om du äger en HDD idag och väljer att ersätta den med en bra SSD, så kommer din dators hastighet att öka markant.

SSD eller HDD: Lagring

Både SSD och HDD kan lagra många och stora filer. Det finns hårddiskar i alla möjliga storlekar.

Men man får komma ihåg att SSD ofta kostar mer än en vanlig HDD. Det är inte ovanligt att en SSD på 960GB kostar runt 1200 kronor, medan du får en dubbelt så stor HDD för samma pris.

Om du endast vill använda din hårddisk för lagring och inte bryr dig nämnvärt om hastigheten, så är HDD definitivt det mest priseffektiva valet.

Men du får komma ihåg att det låga priset kommer på bekostnad av hastighet. Det kommer ta längre tid att överföra många eller stora filer, än om du hade använt en SSD.

SSD eller HDD: Gaming

Svaret är kort och gott: SSD är bättre för gaming.

En SSDs prestanda och hastighet är mycket bättre, vilket gynnar de som spelar datorspel. Det är främst laddningstiderna som blir bättre när du använder en SSD istället för HDD.

Flera tester har gjorts för att se om en SSD ger dig bättre FPS (Frames per second) i datorspel, men så är inte fallet. Du får inte ökad FPS, men laddningstiderna kommer att förminskas.

SSD eller HDD: Livslängd

Man får komma ihåg att en HDD är mer delikat och ömtålig än en SSD. Så om du på något sätt skulle komma åt din hårddisk eller om datorn ramlar på golvet, så är det större risk att din SSD klarar sig än in HDD.

Värt att notera är också att både SSD och HDD kan gå sönder av sig själva. Ingen teknologi är 100% och fri från fel. Det kan bero på allt från slumpen, till en billig och dåligt konstruerad disk, till ett maskinvarufel.

Generellt sett behöver ytterst få användare ens tänka på livslängden av en hårddisk. Det är större chans att du byter ut hårddisken eller köper en ny dator, än att hårddisken går sönder på grund av ålderdom.

Om du planerar att ha hårddisken i en optimal miljö och inte planerar att byta ut den på över 10 år, så kan en HDD vara bättre än en SSD. Den traditionella HDD tenderar att hålla längre.

SSD eller HDD: Pris

Frågan är vad du prioriterar.

En SSD ger dig väldigt bra hastigheter och tar upp mindre utrymme i datorn.

En HDD är mycket billigare. Du får mycket mer utrymme för mindre pengar.

Om du endast behöver hårddisken för att lagra filer, så är HDD definitivt det mest prisvärda alternativet.

Om du vill ha en hårddisk som gör datorn snabbare, så kan det vara värt att betala ett högre pris för en SSD – även om den innehåller mindre utrymme.

SSD vs HDD: Slutsats

SSD är numera den populäraste och mest eftertraktade hårddisken, men det finns fortfarande en tid och plats för HDD.

Vilken som passar dig bäst, beror på vad du behöver.

SSD är dyrare, men mycket snabbare. De har även en mindre formfaktor och är mindre ömtålig.

HDD är billig och ger dig mer utrymme för lägre pris. Däremot är den långsammare och mer ömtålig.

Andra Artiklar